OLTA BALIKÇLIĞI TEKNİKLERİ
SPIN AVI (AT-ÇEK)
Spin avı; At-çek yöntemiyle çeşitli aksiyonlar verilebilen sahte yemler ile avcı balıkların doğal yemini taklit etmeye dayalıdır. Bu yöntem hafif malzemeler kullanılarak tekneden, kıyıdan, kumdan ve kayalıklardan yapılabilir. Spin avına uygun malzeme seçimi, bu yöntemi uygulamada büyük önem taşır.
JIGGING (SEĞİRTME)
Jigging; Hızlı veya yavaş,düzenli yada düzensiz hareketler ile yemi yukarıya doğru sararak yapılan bir çeşit avlanma tekniğidir. Bu yönteme ismini veren jig (sahte yem) kurşundan yapılır. Bu avlanma yöntemi hem tuzlu hem de tatlı sularda uygulanabilir.

TROLLING (SIRTI AVI)
Trolling; Su taşıtları seyir halindeyken canlı yada sahte yemin çekildiği avlanma yöntemidir. Sırtı avında; dip sırtı avı için ağır yada gagalı sahte yemler tercih edilirken, yüzey sırtı avında, hafif, ses çıkaran veya ışık saçan sahte yemler tercih edilmektedir. Büyük balık avcılığı ( Big-game fishing ) için trolling yöntemi uygulanmaktadır.
SURF CASTING (KIYIDAN AVLANMA)
Surf casting; Kıyıdan dalgaya karşı atılarak yapılan bir avlanma yöntemidir. Dip balık avcılığıdır. Karides, yengeç, mamun, sülünes, kalamar, boru kurdu gibi yemler tercih edilmektedir.

SARKITMA AVI
Sarkıtma avı; Su taştlarından, kayalıklardan, köprü üstlerinden, iskelelerden veya dubalardan,genellikle ağırlık kullanılarak denizin içine dikey biçimde indirilerek yapılan bir avlanama yöntemidir. Kamışlar, çapariler, şamandıralılar gibi çeşitli sarkıtmalı olta takımları bulunmaktadır.
CATCH AND RELEASE(YAKALA VE BIRAK)
Yakala ve serbest bırakma balıkçılığının temel içeriği;sportif balıkçılık kuralları ile yakalanan balıkların serbest bırakılmasıdır. Balık avlama ve serbest bırakma,daha fazla balığın ekosistemde kalmasına ve çoğalmasına izin vermek ve gelecek nesillere bilinçli balık avlamayı aktarmak için uygulanmaktadır. Uygun teknikleri öğrenerek balıkları güvenli bir şekilde yakalayıp, gitmelerine ve büyümelerine izin verebilirsiniz.

ZIPKINLA BALIK AVI (SPEARFISHING)
Zıpkınla balık avcılığı zorlu bir doğa sporudur. Cesaret, organizasyon, hazırlık, planlama yeteneği, sualtı yaşamı, deniz ve denizcilik gibi bir çok bilgi ve birikim gerektirir. Zıpkınla balık avı, nefesini tutarak ve başka bir hava kaynağı kullanmadan hedef balığı, ona kaçma ve saklanma şansı vererek avlanan amatör zıpkıncılar için doğa ile mücadele demektir. Yurt içindeki meralarda, Koruma Kontrol Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan tebliğlerde geçen amatör zıpkıncılar için izin verilen tür, adet, boy ve ağırlık sınırlamaları uygulanır. Bot, motor, radar, gps, sualtı tüfeği, bıçak, şamandıra, sualtı feneri, palet, ağırlık, bırakma ağırlığı, sırt ağırlığı, şamandıra, yedek tüfek, balık dizgisi, balık teli, elbise, gözlük, zıpkın şişi çıkarma aparatı, kakıç gibi malzemeler Zıpkınla balık avında kullanılırlar.